Thursday, July 11, 2013

ramadhan 2013 : hura hara haha

Assalamualaikum.

Hi pretty people.

Semalam adalah huru hara. Sepanjang Ramadhan ni management dah bagi green light dapat balik awal pukul 4:30 petang *lompat bintang* Teruja, ok! So, tepat je pukul 4:31 petang, eh! Saya terus bungkus semua barang nak balik dengan harapan setinggi gunung nak singgah Econsave jap lagi nak beli barang untuk berbuka. Sekali kauuuuu, sampai je kat UPM, JAMMMM! Ehhhh, sume orang pon dapat balik awal ke? OK, takpe, slow-slow tekan minyak, awal lagi ni. Zuss Zass bawak keta ala-ala drifter gempak maksima *eh bukan tengah boyot 9 bulan ke?* sampai la kat Econsave. Sekali kauuuuuu sekali lagi, punya la banyak kereta. Parking penuh. 3 kali pusing cari parking. Ehhhh, sume orang tak keje ke arini? Dapat je parking terus je laju-laju shopping. Cess, tak boleh nak shopping sambil skipping. *lap peluh* Checkout dari Econsave dah pukul 6:15 petang. Hahahahahaha sempat ke nak masak ni?

Sampai umah terus mandi, solat then bergotong royong masak ngan husband. Masuk je waktu Maghrib kitorang pon berbuka. Berbuka apa?


Nasib baik saya beli kurma & tembikai di Econsave tadi. Kalo tak, memang berbuka air kosong jela. Sebenarnya saya masak macaroni bakar & ayam masak kicap untuk berbuka harini. Tapi by the time azan Maghrib berkumandang, macaroni masih dalam oven & ayam baru nak goreng . haha. Tembikai tu pon husband yang potongkan. Serius comel-comel je dia potong. Sama je size sume. Good job, hubs! Both dates I bought were from Tunisia & Emirates. Say NO to Iran's dates wokehhh.

Setel berbuka ala kadar *sob sob* saya solat maghrib berjemaah dengan husband. Tengah baca doa sekali kedengaran bunyi TING. Hoyeahhh. Macaroni I dah masak!



1st time buat ni. Resepi sendiri. Hehehe Plannya nak makan masa berbuka sebelum solat Maghrib. Tapi dah terlambat masak, so jadi main dish after solat. Nak resipi? Bolehhhh. :)

Makaroni Bakar.
Credit : Yours Truly

Bahan-bahan :
Makaroni *Ikut berapa orang makan. Untuk 2 orang, saya guna suku paket.
3 sudu besar sos spagetti
1 sudu besar cili giling
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 biji cendawan butang
1/2 biji cili capsicum
2 keping daging burger
2 paket sup cendawan instant brand Vono
4 keping cheese slice
Garam
Gula

Cara penyedian :
1. Panaskan oven 180c.
2. Rebus makaroni. Tak payah letak garam. Toskan.
3. Cincang bawang besar & bawang putih. Panaskan minyak dalam kuali. Sikit je minyak ye. Dalam 2 sudu besar. Then tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
4. Masukkan cili giling, sos spageti & daging burger yang dah dihancurkan.
5. Bila daging dah masak, masukkan cendawan butang & cili capsicum.
6. Season to taste with garam & gula. Jangan overdo the salt pasal sup cendawan instant dah ada garam ye.
7. Masukkan makaroni dan gaul rata. Tuang semua sekali dalam mangkuk aluminium foil @ baking dish @ loyang @ tupperware. Eh! Lebur kanggg.
8. Put aside. Moving on to the next step.

9. Bancuh sup cendawan instant dengan air panas. Tuang dalam bekas berisi makaroni tadi. Gaul rata.
10. Susun slice cheese di atas makaroni tadi.
11. Terjunkan ke dalam oven dan bakar selama 40 minit.
12. Ting! Ngap! Alhamdulillah.

Memang sedapppp. Tak tipu. Husband makan bertambah-tambah. Tapi saya slow sket la pasal sangat creamy. Sangat sesuai untuk potluck or open house pasal senang nak buat dan modal kecik. hehe

So apa dah jadi dengan ayam masak kicap saya?


Jadi lauk sahur le. Hehe
Maaf encik suami untuk 1st time berbuka as husband and wife yang sangat huru hara. Jangan bagitau mak ehhhh.

Till then, Assalamualaikum.

xoxo
1038hrs
11/07/2013
Thursday

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

© and rain will fall, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena