Tuesday, March 19, 2013

saya masak : ayam masak halia & daun bawang (stir-fried chicken with ginger and scallions)

Assalamualaikum.

Hi pretty people.

Harini saya nak share satu lagi resipi menu dinner malam tadi. Pening sangat memikirkan ape menu nak masak dinner everyday. Google sana. Google sini. Then terjumpa satu resipi yang sangatttt sesuai memandangkan bahan-bahan nye semua dah ade dalam peti ais. Ni menu utama. Menu sampingan saya masak cendawan & peria tempura aka goreng tepung dan sup cendawan. Let's check out the recipe, peeps!

Ayam Masak Halia & Daun Bawang
Sumber : Yours Truly



Bahan-bahan :
Ayam - sukati korang nak banyak mana. Saya punya portion untuk 2 orang makan.
1 pokok daun bawang - dipotong panjang2 dalam 2 inci camtu
2 inci halia - dihiris nipis. Ikut sukati nak banyak mana. Saya suka banyak halia. Husband tak suka halia. So agak-agak lah ye.
7 tangkai cili kering - dipotong panjang2 dalam 2 inci juga.
1/2 labu bawang holland - dihiris kasar. Nak wedges pon boleh.
3 ulas bawang putih - dicincang/diketuk/ditumbuk/dipijak. Eh!
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
Tepung jagung
Lada hitam

Cara memasak :
1. Gaul ayam dengan tepung jagung & lada hitam. Set aside.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis halia & bawang putih. Agak dah wangi camtu masukkan cili kering.
3. Masukkan ayam, sos tiram & kicap. Dikacau sampai bersatu mesra 1 Malaysia.
4. Masukkan sedikit air. Jangan banyak sangat kang jadi sup lak. Ingat ye, ayam tadi kan bersalut ngn tepung jagung. So nanti kuah dia akan jadi ala-ala pekat likat sikit.
5. Bila ayam dah masak & kuah dah kering sikt, masukkan daun bawang & bawang holland. Nak cantik colorful ala Pesta Flora Putrajaya boleh la masukkan carrot & cili capsicum.
6 Siap. Makan. Alhamdulillah. 

p/s : Saya tak masukkan garam pasal sos tiram & kicap dah rasa masin. Tapi up to u guys lah kalo nak tambah pon. Tekak lain-lain kan. But make sure rasa dulu ye. :)

xoxo
twistday
1150hrs
190313

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

© and rain will fall, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena